Todt: "Teamorders Ferrari te opzichtig"

FIA-president Jean Todt vindt dat de teamorders die Ferrari dit jaar in de Grand Prix van Duitsland toepaste te opzichtig zijn geweest. Felipe Massa ging in leidende positie aan de kant voor Fernando Alonso die vervolgens de race won.

De stewards legden Ferrari een boete van 100.000 euro op en verwezen de zaak door naar de World Motor Sport Council. Deze besloot geen verdere actie te ondernemen maar meldde wel dat het verbod op teamorders heroverwogen moet worden.

"Teamorders zijn sinds 2002 niet meer toegestaan in de Formule 1, maar ik worstel met het volgende: hoe vaak vaardigde een team ongemerkt orders uit? Het punt is dat Ferrari provoceerde, dat maakte het verschil," zei Todt in La Stampa. Hij verwacht niet dat het verbod uit de boeken gaat. "Teams zijn en blijven verantwoordelijk voor hun eigen gedrag. Leugens, codetaal of teksten als 'spaar benzine' tolereren we niet."

Todt zelf was in 2002 verantwoordelijk dat het verbod op teamorders uitgevaardigd werd. In Oostenrijk ging Ferrari-rijder Rubens Barrichello vlak voor de finish van het gas, zodat Michael Schumacher de race kon winnen. "Ik heb er spijt van. Achteraf denk ik dat het onnodig was omdat Schumacher ook zonder met gemak kampioen was geworden. Al zou ik er nog veel meer spijt van hebben gehad als ik het niet deed en Schumacher daardoor het kampioenschap misliep."

De Fransman verwijt Barrichello dat hij het te opzichtig heeft gedaan. "We hadden eerder al besproken dat hij Michael voorbij zou laten als hij op kop reed na de pitstops, dus ik had hem niet eens iets moeten vertellen. Buiten dat, een coureur wordt betaald om bepaalde beslissingen te accepteren. Ik heb het hem wel vijftig keer moeten opdragen, maar hij bleef weigeren tot de laatste bocht. En toen begon het publiek te fluiten. Schumacher gunde hem de hoogste trede op het podium en wij kregen als Ferrari een boete van 500.000 dollar wegens schending van het protocol."