Onderzoek Rara-aanslagen niet heropend

Justitie ziet op basis van het programma Andere Tijden geen aanleiding het onderzoek te heropenen naar de bomaanslagen op het ministerie van Sociale Zaken en de woning van oud-staatssecretaris Aad Kosto door actiegroep Rara in 1991. Dat liet een woordvoerder weten.

René Roemersma bekende donderdag in het programma drie Makro-filialen in brand te hebben gestoken namens de actiegroep. Hij werd daar in 1989 voor vrijgesproken. De aanslagen op Kosto en het ministerie werden ook door Rara gepleegd. Roemersma zegt daar niets mee te maken te hebben.

De aanslagen op Kosto en het ministerie vallen volgens justitie binnen de verjaringstermijn. Die verloopt volgend jaar. Justitie zegt de uitzending te hebben bekeken en geen aanleiding te hebben gevonden het onderzoek te heropenen. ''Het ging alleen over de branden bij Makro, niet over bomaanslagen bij het ministerie Kosto'', aldus een woordvoerder.

Rara bestond volgens Roemersma uit 'een gemengd gezelschap van mensen die het allemaal behoorlijk zat waren met racisme'. De Revolutionaire Anti-Racistische Actie had de Makro op de korrel genomen omdat het belangen had in Zuid-Afrika. Daarmee zou het bedrijf het apartheidsregime steunen.