Canada bevestigt trainingsmissie Afghanistan

Canada heeft dinsdag bevestigd dat 950 militairen en ondersteunend personeel voor trainingstaken in Afghanistan zullen blijven als de Canadese gevechtsmissie in 2011 afloopt.

De trainers zullen in de omgeving van Kabul gestationeerd worden en blijven daar tot 2014, zei minister van buitenlandse zaken Lawrence Cannon. Hij bevestigde daarmee eerdere uitspraken van een hooggeplaatste regeringsmedewerker tegen het persbureau Associated Press.

De Afghaanse president Hamid Karzai wil dat Afghanistans eigen leger- en politiemacht uiterlijk 2014 de verantwoordelijkheid voor de beveiliging van het land overnemen. De NAVO heeft toegezegd Afghaanse militairen en agenten op te leiden, maar de commandant van de trainingsmissie, de Amerikaanse luitenant-generaal William Caldwell, zei eerder deze maand dat hij ongeveer negenhonderd instructeurs te kort kwam.

Premier Stephen Harper benadrukte dat de trainingsmissie zich tot militaire bases zullen beperken. "Vechten wordt niet toegestaan. Onze militairen zullen Afghaans personeel trainen op bases en in klaslokalen", zei Harper. Hij voegde eraan toe dat Canadese militairen bijna tien jaar in Afghanistan hebben gediend en veel verliezen hebben geïncasseerd. "Het is van belang dat wij hun offers eren en de vooruitgang die zij hebben geboekt consolideren."

De Canadezen verloren in Afghanistan meer dan 150 militairen, terwijl meer dan vijftienhonderd gewond raakten. Sinds 2005 waren de Canadezen in de provincie Kandahar gestationeerd, een bolwerk van de Taliban.