OM eist jaar voorwaardelijk tegen Jomanda

Jomanda krijgt als het aan justitie ligt een jaar voorwaardelijke celstraf, omdat ze aan de gevolgen van kanker overleden Sylvia Millecam chemotherapie heeft afgeraden. Dat eiste het OM dinsdag voor het gerechtshof in Amsterdam. De rechtbank in Amsterdam sprak het 62-jarige 'medium' in juni vorig jaar nog vrij.

Ook wil het OM dat twee alternatieve genezers die bij de zaak betrokken zijn vier en acht maanden voorwaardelijke celstraf opgelegd krijgen. Justitie vindt dat het bewezen kan worden dat het drietal Millecam in hulpeloze toestand heeft gebracht en gelaten, met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg. De strafeis van Jomanda is het hoogst, omdat haar ook de dood van Millecam wordt aangerekend.

De rechtbank achtte haar niet medeverantwoordelijk voor de dood van Millecam. Het OM had toen geëist dat Jomanda twee jaar geen healings meer mocht geven.

Millecam overleed in 2001 op 45-jarige leeftijd aan de gevolgen van borstkanker. In 1999 werd in haar rechterborst een tumor gevonden en een jaar later bleek dat het kwaadaardig was. Artsen raadden haar aan het tumor te behandelen, maar Millecam besloot haar heil te zoeken in het alternatieve circuit.

Jomanda en twee alternatieve genezers uit Millingen aan den Rijn en De Meern maakten Millecam wijs dat ze geen kanker had, maar een bacteriële infectie. Millecam vertrouwde de drie volledig. Ze kreeg een grote afkeer tegen de reguliere geneeskunst.

De twee alternatieve artsen werden door de rechtbank wel schuldig bevonden, maar ze kregen geen straf opgelegd. Het OM had tegen hen destijds ook voorwaardelijke celstraffen van vier en acht maanden geëist. Ook vond het OM dat zij twee jaar hun beroep niet mogen uitoefenen.

Het gerechtshof in Amsterdam doet over twee weken uitspraak.