Meerderheid wil ceremoniële rol Willem-Alexander

Willem-Alexander mag zich als koning alleen bezighouden met het doorknippen van linten. De rol van het staatshoofd moet puur ceremonieel worden zodra hij de troon bestijgt. Dat vindt een meerderheid van de Nederlandse bevolking, blijkt uit onderzoek van peil.nl in opdracht van persbureau Novum.

Van de bijna veertienhonderd respondenten vindt 53 procent dat Willem-Alexander geen deel meer mag uitmaken van de regering en zich niet langer mag bemoeien met de formatie van een nieuw kabinet; 41 procent wil alles bij het oude laten. Vooral kiezers van de PVV (77 procent), VVD (54 procent), D66 (63 procent), SP (56 procent) en GroenLinks (55 procent) willen de macht van Willem-Alexander inperken.

De helft van de Nederlanders ziet geen reden te wachten tot de kroonprins het stokje van zijn moeder overneemt: precies vijftig procent ziet het liefst dat Beatrix haar staatsrechtelijke bevoegdheden per direct inlevert.

Opmerkelijk is dat de PvdA-achterban er een andere mening op nahoudt dan de partij. De PvdA wil de politieke rol van het staatshoofd kleiner maken. Een meerderheid van de PvdA-kiezers vindt dat niet nodig.

In de Tweede Kamer is een meerderheid van PvdA, PVV, SP, GroenLinks en D66 die de rol van het staatshoofd tijdens de formatie wil inperken. Om Beatrix ook formeel uit de regering te krijgen, moet de grondwet worden gewijzigd. De twee derde meerderheid die daarvoor nodig is, ontbreekt.

Willem-Alexander heeft in interviews zelf altijd gezegd dat hij geen zin heeft om louter linten te knippen. Hij ziet een 'inhoudelijk koningschap' voor zich. Een meerderheid van 68 procent verwacht overigens dat de prins een goede koning zal zijn. Van Beatrix vindt 71 procent dat zij het goed of heel goed doet.

Uit het onderzoek blijkt verder dat een grote meerderheid van 84 procent het niet terecht vindt dat koningin Beatrix, Willem-Alexander en zijn vrouw Máxima belastingvrijstellingen hebben. Ze hoeven nu onder meer geen inkomstenbelasting te betalen.

De Tweede Kamer debatteert woensdag met premier Mark Rutte (VVD) over het koningshuis.


'Willem-Alexander moet een ceremoniële rol krijgen' (Foto: Novum)

Wat vind jij van de rol van Koning Willem IV? Reageer op de poll.