'MRI-scan redt levens bij erfelijke borstkanker'

De overlevingskansen van vrouwen bij wie borstkanker vaker voorkomt in de familie, stijgen met bijna twintig procent als zij jaarlijks met een MRI-scan onderzocht worden. Met de scan worden ruim twee keer zoveel tumoren ontdekt als met een mammografie.

Dat blijkt uit een grote Nederlandse studie van zes academische instellingen en kankercentra onder leiding van het Erasmus MC. De resultaten zijn maandag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Clinical Oncology.

Bij bijna vijftien tot twintig procent van de vrouwen met borstkanker komt de ziekte vaker voor in de familie. Voor de studie zijn 2157 vrouwen onderzocht met een hoger risico op borstkanker.

Zes jaar na de diagnose was 93 procent van de mensen bij wie een tumor was gevonden met een MRI-scan nog in leven. Dat percentage ligt bijna twintig procent hoger dan in studies waarbij mensen niet werden gescreend met de MRI. Ook kan borstkanker met een MRI-scan al in een vroeg stadium worden ontdekt, waardoor uitzaaiing in veel gevallen kan worden voorkomen.

De onderzoekers stellen voor dat mensen die familiair zijn belast voortaan jaarlijks door de MRI worden gescreend en in sommige gevallen, als sprake is van een bepaalde genafwijking, zelfs twee keer per jaar.