Gekantelde sleepboot omgedraaid

De sleepboot die donderdag omkantelde bij Hoek van Holland is weer omgedraaid. Dat meldt een woordvoerder van de politie maandag. Van de boot steekt in de Rotterdamse Waalhaven nu alleen een stuk van de stuurhut boven het water uit. Dinsdag wordt het vaartuig leeggepompt.

De afgelopen dagen werd al geprobeerd de boot te kantelen, maar die pogingen mislukten. De boordcomputer van de boot wordt nu voor onderzoek naar het Nederlands Forensisch Instituut gestuurd, die de computer gaat uitlezen. Deze gegevens moeten helpen bij het onderzoek naar de oorzaak van het ongeval.

Dinsdag wordt de boot opgehesen totdat het dek boven het wateroppervlak uitkomt. Vervolgens wordt het vaartuig leeggepompt. Dan zal ook duidelijk worden of de nog vermiste kapitein zich nog in de boot bevindt. Volgens een woordvoerder van de rederij wordt de boot daarna naar een dok gebracht voor verder onderzoek. "De rederij heeft er geen zeggenschap over en moet wachten tot het onderzoek is afgerond."

De sleepboot sloeg donderdagmiddag op de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland om tijdens voorbereidingswerkzaamheden voor het binnenslepen van een schip. Wellicht heeft de storm een rol gespeeld. Bij het incident kwamen twee van de vijf opvarenden om het leven. Drie van hen konden snel op het droge komen, maar een Poolse machinist werd in de nacht daarna gevonden op het strand bij 's-Gravenzande. Het lichaam van de kapitein is nog niet gevonden. Het schip is uitgekamd door duikers, die echter niet alle ruimten konden bereiken.