Schultz: ook alcoholslot voor verslaafden

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) is niet van plan om verslaafden uit te sluiten van het alcoholslot, zoals een meerderheid van de Tweede Kamer wil. Dat bleek donderdagmiddag tijdens een debat over verkeersveiligheid.

Als het aan de bewindsvrouw ligt, krijgen automobilisten die met ongeveer tien glazen bier op achter het stuur worden betrapt vanaf volgend jaar mei een alcoholslot in hun auto. Dat apparaat bevat een blaaspijpje dat is gekoppeld aan de startonderbreker. Voordat de auto wordt gestart, moet de bestuurder blazen. Heeft hij ook maar een half glas gedronken, start de auto niet.

De maatregel geldt ook voor verslaafden. Zij krijgen pas een alcoholslot als uit medisch onderzoek blijkt dat de verslaving voorbij is. Nu worden automobilisten medisch onderzocht als zij worden gepakt met 1,8 promille alcohol in het bloed, maar de bewindsvrouw wil deze grens verhogen naar 2,1 promille. Zij doet dit omdat uit onderzoek blijkt dat het beter is om deze mensen gecontroleerd aan het verkeer deel te laten nemen dan om hen uit te sluiten.

De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVP) luidde de noodklok naar aanleiding van de verhoging van het promillage, dat een 'groot risico' voor de verkeersveiligheid met zich meebrengt. Veel alcoholverslaafden worden dan niet meer als zodanig herkend en kunnen met het alcoholslot gewoon deelnemen aan het verkeer. Daarnaast zijn ook nuchtere verslaafden een gevaar op de weg vanwege ontwenningsverschijnselen als trillen en braken, stelt de NVP.

De Tweede Kamer is het met de psychiaters eens, bleek tijdens het debat. Een grote meerderheid vindt dat verslaafden überhaupt de weg niet op mogen, ook niet met een alcoholslot. De bewindsvrouw moet haar voorstel zo aanpassen dat alcoholverslaafden niet meer aan het verkeer kunnen deelnemen, vindt de Kamer.

De minister hield echter voet bij stuk. Zij wees erop dat alcoholverslaafden nog steeds van de weg kunnen worden geweerd wanneer zij worden gepakt met te veel alcohol op. Daarover beslist de rechter. Pas daarna komt het alcoholslot in beeld.

En het alcoholslot biedt juist een extra waarborg, beklemtoonde zij. "Ik wil dat het zo moeilijk mogelijk wordt voor een verslaafde. Als je niets doet, kan hij gewoon een auto instappen, rijbewijs of niet. Nu wil zijn eigen auto in ieder geval niet starten." Schultz is het verder niet eens met de NVP dat nuchtere verslaafden niet goed zouden kunnen autorijden. Uit andere onderzoeken blijkt dat zij dat net zo goed kunnen als andere automobilisten.

De Tweede Kamer hield ook voet bij stuk en zal waarschijnlijk binnenkort een motie aannemen om de minister op andere gedachten te brengen.