Onderhandelingen ambtenaren-cao van start

In Den Haag zijn dinsdagmiddag even na twaalven de onderhandelingen over een nieuwe cao voor ambtenaren van start gegaan. Ambtenarenvakbond Abvakabo FNV verwacht moeizame gesprekken. "Het kan wel eens ingewikkeld worden", zei Abvakabo-bestuurder Jan Willem Dieten voorafgaand aan het eerste gesprek.

Dieten houdt onverkort vast aan de looneis van de bonden van twee procent. Die inzet is volgens hem gerechtvaardigd, ondanks de crisis. "Juist in deze tijd zijn veel prijzen gestegen." En ook ambtenaren moeten de school van hun kinderen, de hypotheek en de stijgende zorgkosten betalen, aldus Dieten.

Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) maakte maandag zijn inzet voor de onderhandelingen bekend. Hij wil vanwege de economische crisis en de kosten van de pensioenen de ambtenaren de komende twee jaar geen loonsverhoging geven. De bewindsman is wel bereid om alle ambtenaren die met het openbaar vervoer naar hun werk gaan, een ov-jaarkaart te geven.

Donner waarschuwde vrijdag nog dat de looneis van de bonden ertoe kan leiden dat het kabinet meer ambtenaren moet ontslaan. Dieten heeft hier geen boodschap aan. De salarisstijging en het aantal ambtenaren zijn geen 'communicerende vaten', stelt hij.

Namens Donner worden de onderhandelingen maandag gevoerd door directeur-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken Jaap Uijlenbroek. Hij noemde voorafgaand aan het gesprek de nullijn 'heel logisch', aangezien het ambtenarenloon de afgelopen jaren gewoon is blijven stijgen, ondanks de crisis. "We kunnen niet doorgaan alsof de crisis er niet is geweest", stelde hij. "De bonden moeten hun verantwoordelijkheid nemen."

Hoe lang de onderhandelingen gaan duren, is niet bekend. Tot eind november is een aantal gesprekken gepland. Abvakabo heeft ook al gedreigd met acties, mochten de onderhandelingen vastlopen.