'Verkoop nieuwe Call of Duty valt lager uit'

Het schietspel Call of Duty: Black Ops zal twintig procent minder verkopen dan zijn voorganger Call of Duty: Modern Warfare 2. Dat zegt marktanalist Doug Creutz van Cowan & Co tegenover het Britse gamemagazine CVG. In de Benelux zijn er 530 duizend exemplaren verkocht van Modern Warfare 2 dat vorig jaar op de markt kwam.

Creutz rekende begin mei nog op een verkoopdaling van ruim zesentwintig procent. De cijfers spreken op dit moment niet in het voordeel van de analist. In de voorverkoop zien webwinkels, waaronder het Nederlandse Bol.com, dat Call of Duty: Black Ops vaker besteld is dan Modern Warfare 2. Er zou sprake zijn van een stijging van zo'n zeventig procent. Toch sluiten andere analisten aan bij Creutz. Op basis van de voorverkoop in de Verenigde Staten heeft het marktonderzoeksbureau Pacific Crest gesteld dat Black Ops wereldwijd ongeveer twaalf miljoen exemplaren gaat verkopen. Concurrerende games als Medal of Honor en Crysis 2 zouden de verkoop van de nieuwe Call of Duty remmen.

Vannacht waren er in Nederland meer dan tweehonderd winkels 's nachts open om Call of Duty: Black Ops te verkopen. Activision rekent er op dat het spel de grootste entertainmentlancering van het jaar wordt.