Vaticaan houdt top over misbruikschandaal

Paus Benedictus XVI heeft kardinalen uit de hele wereld ontboden voor een top in Rome volgende week. Onderwerp van gesprek is onder andere het misbruikschandaal. Dat heeft het Vaticaan maandag bekendgemaakt.

Het Vaticaan noemt de top 'een dag van reflectie en gebed'. Gedurende de dag zal worden gepraat over het misbruikschandaal, maar ook over bedreigingen van de religieuze vrijheid en de relatie met andere geloven. De bespreking vindt plaats op 19 november, een dag voordat Benedictus 24 nieuwe kardinalen zal wijden.

Acht jaar nadat het misbruikschandaal de kop opstak, hebben de beschuldigingen van misbruik enorme vormen aangenomen. Duizenden slachtoffers hebben hun verhaal verteld en bisschoppen zijn beschuldigd van het beschermen van pedofiele geestelijken. Bovendien zou het Vaticaan het misbruik tientallen jaren hebben genegeerd.

De paus heeft erkend dat de kerk er niet in is geslaagd maatregelen te nemen die het misbruik een halt toe roepen. Hij heeft gesprekken gevoerd met slachtoffers in verschillende landen en heeft beloofd de strijd tegen het misbruik een prioriteit te maken.

De voorzitter van een groep slachtoffers van het misbruik zei geen heil te zien in de gesprekken. Zij wil eerst resultaten zien. "Het is gemakkelijk en aanlokkelijk om aan te nemen dat dit een goed teken is, maar dat is onverantwoordelijk. We weten pas of dit een goede ontwikkeling is als we de resultaten zien van de gesprekken. Gesprekken voeren over misbruik is gemakkelijk, maar het voorkomen ervan is moeilijk. Het vereist besluitvaardigheid om priesters en de betrokken bisschoppen te ontslaan."


Paus ontbiedt kardinalen voor top over misbruikschandaal (Foto: Novum)