Grote Jon Stewart-rally in Washington

De Amerikaanse presentator en komiek Jon Stewart zal zaterdagavond zijn langverwachte Rally to Restore Sanity in de Amerikaanse hoofdstad Washington leiden. "De rally is voor de zeventig tot tachtig procent van de mensen die geen extreme politieke denkbeelden hebben en dus nooit gehoord worden in de media", aldus The Daily Show-presentator.

Stewart ageert hiermee onder andere tegen de 'journalistiek' die de rechtsconservatieve zender Fox News bedrijft. Wat er precies gaat plaatsvinden tijdens de rally is niet bekend, maar duidelijk is wel dat er duizenden, zo niet tienduizenden mensen op af zullen komen.

Schreeuwlelijken
Hoewel Stewart zelf uitgesproken progressief is, zegt hij dat hij de randfiguren in beide partijen te kijk wil zetten: "Je kent ze wel: de mensen die denken dat Obama stiekem een moslim is die van de VS een socialistische heilstaat wil maken, of de mensen die denken dat Bush 9/11 liet gebeuren om de aandelenportefeuille van Cheney te spekken."

"Helaas hebben deze mensen, de schreeuwlelijken, de afgelopen jaren het debat over de belangrijkste zaken gedomineerd", stelt Stewart. "Wij zoeken de mensen die vinden dat schreeuwen averechts werkt en slecht is voor je keel. De mensen die vinden dat niet alleen de luidste stemmen gehoord moeten worden. Waarom horen we nooit van hen? Omdat zij al druk genoeg zijn en niet opvallend genoeg om de aandacht van de media te trekken."

Stephen Colbert
Stewarts collega Stephen Colbert zal tegelijkertijd op de bijeenkomst een rechtse parodie op de Rally to Restore Sanity maken. Ook zal er in Amsterdam een Nederlandse variant van de rally gehouden worden.

Tussen 18.00 en 21.00 uur zal via NOS.nl de Rally to Restore Sanity and/or Fear live te volgen zijn, en ook in Nieuwsuur (Nederland 2, 22.00 uur) zal er zaterdagavond aandacht aan worden besteed.


Zaterdag: Rally to Restore Sanity and/or Fear