OM berust in vonnis Wesam al D.

Het Openbaar Ministerie berust in het vonnis van de rechtbank in Rotterdam in de zaak tegen Wesam al D. Dat heeft een woordvoerder van het Landelijk Parket woensdag gezegd.

De rechtbank zette twee weken geleden de straf van 25 jaar cel die Al D. eerder in de VS kreeg opgelegd, om in een gevangenisstraf van acht jaar. Hierdoor kwam hij diezelfde dag vrij, aangezien hij vijf jaar - meer dan twee derde - van zijn straf had uitgezeten.

Al D. was in de VS veroordeeld voor het plaatsen van bermbommen in zijn vaderland. De 37-jarige uit Irak afkomstige Al D. werd in 2005 in Amersfoort opgepakt. In 2007 werd hij uitgeleverd aan de VS, op voorwaarde dat hij weer terug naar Nederland zou komen.

Hij legde in de VS anderhalf jaar geleden een bekentenis af in ruil voor strafvermindering. Eind maart werd hij naar Nederland overgebracht om zijn straf verder uit te zitten.

Een van de redenen dat de rechtbank in Rotterdam twee weken geleden besloot Al D. acht jaar cel op te leggen, is dat de rechter oordeelde dat Al D. in de VS onder zeer slechte omstandigheden vastzat. Al D. stelde na zijn vrijlating onder meer dat hij in de gevangenis in de VS glas moest eten en dat hij maandenlang uit zijn slaap werd gehouden door een alarm dat de bewaking 's nachts liet afgaan.

De Amerikaanse autoriteiten lieten eerder al weten teleurgesteld te zijn dat Al D. in Nederland is vrijgelaten. Zeker het oordeel over de omstandigheden van zijn gevangenschap, schiet bij de VS in het verkeerde keelgat.

De woordvoerder van het Landelijk Parket stelt dat uitsluitend in cassatie kon worden gegaan bij de Hoge Raad aangezien het hier geen gewone strafzaak betreft. "Dan gaat het alleen over fouten bij de toepassing van het recht en daar zien wij geen gronden toe."