Libris Geschiedenis Prijs voor boek over Congo

David Van Reybrouck heeft zaterdagavond de Libris Geschiedenis Prijs voor zijn boek 'Congo. Een geschiedenis' gewonnen. De jury was unaniem en beschrijft het boek als 'briljant, adembenemend en meeslepend'. Voor de prijs waren 325 boeken genomineerd. De prijs levert Van Reybroek twintigduizend euro op.

Juryvoorzitter Paul Schnabel overhandigde de prijs voor het beste historische boek van dit jaar tijdens de Nacht van de Geschiedenis in de Stadsschouwburg Amsterdam. De jury roemt de rijke, bijna barokke stijl van het boek, evenals de 'originele combinatie van persoonlijke betrokkenheid en journalistieke distantie'.

'Congo. Een geschiedenis' biedt een 'allesomvattende' geschiedenis van de voormalige Belgische kolonie. Het vertelt het verhaal vanuit het perspectief van Congolezen, die proberen te overleven in een land dat alsmaar dieper wegzakt in uitbuiting, corruptie en burgeroorlog. Het einde is 'verrassend hoopvol'.

De in 1971 geboren Van Reybrouck is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver. Hij debuteerde in 2001 met 'De plaag' en schreef in 2004 het toneelstuk 'Die Siel van die Mier'. In 2007 verscheen zijn toneelstuk 'Missie' en een jaar later 'Pleidooi voor populisme'. Al zijn werken hebben prijzen gewonnen.

De jury bestond naast directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau Paul Schnabel, uit Amerika-deskundige Ruth Oldenziel, emeritus-hoogleraar geschiedenis Henk Wesseling, NTR-eindredacteur Carla Boos, Volkskrant-redacteur Martin Sommer en Frans Smits, hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad.