Nakomeling Anne Frank-boom in tuin Witte Huis

Een nakomeling van de Anne Frank-boom wordt eind 2012 geplant in de tuin van het Witte Huis. Het jonge boompje is een gift van het Anne Frank Centre in New York aan Barack Obama ter ere van zijn eerste jubileum als president van de Verenigde Staten. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag.

In december werden op verzoek van het Anne Frank Centre twintig zaailingen van dertig centimeter groot en 2 jaar oud naar de VS gebracht. De planting in de tuin van Obama ging toen echter niet door omdat de witte paardenkastanjeboompjes eerst drie jaar in quarantaine moesten.

De boompjes groeien uit kastanjes van de boom die in de tuin van Anne Frank stond. De boom werd beschreven in het wereldberoemde boek van Anne Frank en was de afgelopen jaren veel in het nieuws. De gemeente wilde de zieke boom kappen, maar de kolos bleef uiteindelijk, versterkt met een stalen constructie, toch staan. In augustus werd de boom alsnog door de wind geveld.

Zaailingen en enten van de boom zijn inmiddels over de hele wereld verspreid. De VS hield de jonge boompjes overigens bijna buiten de deur. Een invoerverbod voor witte paardekastanjes werd speciaal voor de Anne Frank-boom uitgesteld.


(Foto: Novum)