Kamerleden klussen vooral onbetaald bij

Het merendeel van de nevenfuncties die Kamerleden bekleden is onbetaald. Ook laten zij zich maar zelden fêteren en maken de meeste parlementariërs geen dienstreisjes. Dat blijkt uit het overzicht van de Tweede Kamer.

Van de honderdvijftig Kamerleden hebben er 54 geen enkele bijbaan. De meeste nevenfuncties zijn onbezoldigde lidmaatschappen van raden van advies of raden van aanbeveling van bedrijven, stichtingen of cultuurinstellingen. SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf verdient het meeste bij. Als bijzonder hoogleraar aan de Erasmus Universiteit strijkt hij jaarlijks ruim achttienduizend euro op.

Sommige PVV-Kamerleden zitten tevens in de gemeenteraad van Den Haag of Almere, en ontvangen daar ook salaris. Khadija Arib verdiende met haar boek Couscous op zondag 5972,27 euro.

Slechts zeventien van de 150 Kamerleden hebben opgegeven dat ze het afgelopen jaar geschenken hebben gekregen. Zo meldden Job Cohen (PvdA), Stef Blok (VVD) en Fred Teeven (VVD) dat ze op uitnodiging naar de voetbalwedstrijd Ajax-AC Milan zijn geweest, en ontving Sabine Uitslag (CDA) duizend euro voor het meedoen aan de televisieshow Ik hou van Holland. Dit bedrag maakte ze direct over naar een stichting voor kankerpatiënten.

De meeste cadeaus werden opgegeven door Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. Ze kreeg onder meer boeketten, fruitmanden, boeken en 'een geborduurd Palestina etuitje'.

Slechts zeven Kamerleden gaven op dat ze op dienstreis naar het buitenland zijn geweest.