Obama's adviseur James Jones stapt op

De adviseur van de Amerikaanse president Barack Obama op het gebied van nationale veiligheid James Jones stapt op en zal worden vervangen door zijn ondergeschikte Tom Donilon. Dat hebben bronnen bij het Witte Huis vrijdag gezegd.

Obama gaat de wisseling van de wacht vrijdag in een ceremonie met de twee mannen aankondigen. Over twee weken verlaat Jones officieel het Witte Huis. Jones, die in februari 2007 na veertig jaar dienst opstapte bij het leger, was altijd al van plan om zijn post als adviseur binnen twee jaar te verlaten. Dat heeft een ingewijde gezegd.

Met Jones, wiens aftreden al werd verwacht, vertrekt opnieuw een belangrijke adviseur van Obama. Vorige week stapte stafchef Emanuel Rahm al op en naar verwachting vinden er nog meer wijzigingen plaats in het team adviseurs. De veranderingen aan de top vinden plaats nu Obama halverwege zijn termijn is en het moordende tempo in het Witte Huis zijn tol begint te eisen.

Nu Donilon wordt gepromoveerd tot adviseur nationale veiligheid, is het waarschijnlijk dat de functie van Rahm vervuld gaat worden door Pete Rouse, de interim-stafchef en al lange tijd adviseur van Obama.