Twaalf terreurverdachten gearresteerd in Frankrijk

De politie in het zuiden van Frankrijk heeft dinsdag twaalf personen gearresteerd bij acties tegen vermoedelijke islamitische terreurnetwerken. Drie mannen zouden behoren tot een netwerk dat strijders voor de oorlog in Afghanistan rekruteerde. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De arrestaties werden verricht bij twee verschillende operaties die bij toeval op dezelfde dag plaatsvonden. Bij een van de operaties werden negen verdachte militanten aangehouden in Marseille en een aantal voorsteden. Er werden een automatisch geweer en een luchtdrukpistool in beslag genomen.

Bij de andere operatie werden twee mannen aangehouden, een in Marseille en een in Bordeaux. Volgens een medewerker van de politie hebben agenten van de contraterroristische dienst DCRI de verdachten aangehouden vanwege banden met een groep die huisvesting en valse papieren regelde voor islamitische militanten die naar Frankrijk willen komen. Bovendien worden de twee ervan verdacht banden te hebben met een Fransman die vorige maand in het Italiaanse Napels werd gearresteerd op verdenking van banden met een Afghaanse groep die strijders voor de oorlog rekruteerde.

"Deze ochtend werden er in Marseille en Bordeaux acties uitgevoerd die hebben geleid tot drie arrestaties die direct verband houden met de strijd tegen het terrorisme", aldus de Franse minister van binnenlandse zaken Brice Hortefeux tijdens een vragenuurtje in de Nationale Assemblée. Over de negen andere arrestaties zei hij niets.