D66 wil stresstest voor schatkist

D66 wil dat het kabinet laat nagaan of de schatkist grote financiële risico's loopt als zich een nieuwe crisis zou voordoen. Zo'n 'stresstest' zou volgens D66-Tweede Kamerlid Wouter Koolmees uitgevoerd kunnen worden door bijvoorbeeld het Centraal Planbureau (CPB).

Koolmees komt dinsdag met zijn voorstel tijdens de financiële beschouwingen in de Tweede Kamer, het debat over de vorige week gepresenteerde Miljoenennota. "Naast de kredietcrisis staat Nederland nog voor andere grote uitdagingen, zoals de vergrijzing en oprakende aardgasvelden. Ook staat de belastingbetaler voor grote bedragen garant. Ik wil weten of de schatkist tegen die risico’s bestand is, ook als er een nieuwe crisis komt", aldus Koolmees.

De D66'er wijst erop dat de overheid op allerlei manieren financieel garant staat en dat de hoeveelheid garanties de afgelopen jaren is toegenomen. Het gaat dan om onder meer de Nationale Hypotheekgarantie, een garantstelling voor spaargeld, exportkredietverzekeringen en garanties op leningen van banken. "De risico’s moeten weer terug naar de markt, waar ze horen."

Eerder dit jaren zijn bij banken stresstests uitgevoerd om te zien of ze bestand zijn tegen drama's als een nieuwe financiële crisis, het instorten van de huizenmarkt of de val van de dollar. D66 wil dat ook de Nederlandse overheid in verschillende scenario’s laat bekijken of er voor de begroting voldoende buffers zijn. Het zou voor zover bekend de eerste keer zijn dat een land zijn begroting laat testen.

D66 wil stresstest voor schatkist
D66 wil stresstest voor schatkist (Foto: ANP)