Verhagen: iedere dag telt

"Iedere dag is belangrijk." Dat zei fractieleider Maxime Verhagen (CDA) maandag voorafgaand aan wat in politiek Den Haag wordt gezien als een cruciale week in de onderhandelingen over een rechts kabinet.

Verschillende waarnemers aan het Binnenhof verwachten dat Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Verhagen het deze week eens worden over een rechts minderheidskabinet van CDA en VVD dat gedoogsteun krijgt van de PVV.

Het drietal kwam maandag rond het middaguur bijeen om de onderhandelingen te hervatten. Zij zitten de rest van de dag aan tafel bij informateur Ivo Opstelten (VVD). Zijn woordvoerder meldde eerder op de dag dat ook 's avonds zal worden onderhandeld.

Naar verluidt heeft het Centraal Planbureau inmiddels alle plannen doorgerekend en is het aan Rutte, Verhagen en Wilders om nu op basis van deze berekeningen definitieve besluiten te nemen over hoe zij de komende vier jaar achttien miljard euro willen bezuinigen.

De uitkomst hiervan wordt vervolgens opgetekend in het regeer- en gedoogakkoord, waarmee VVD, CDA en PVV hun politieke samenwerking bezegelen. Dat wordt daarna ook openbaar gemaakt.

Verhagen hield zich voor aanvang van de onderhandelingen op de vlakte. "Tijdens de formatie is iedere dag van belang", antwoordde hij journalisten die vroegen of een cruciale fase is aangebroken. Rutte onthield zich van commentaar.

Voor het CDA lijkt haast geboden. Als er begin deze week een regeer- en gedoogakkoord ligt, kan nog deze zaterdag een congres worden georganiseerd waarbij de leden zich moeten uitspreken over het bereikte resultaat. Duurt het een paar dagen langer, dan wordt het congres een week verschoven.

Hoe eerder de ledenraadpleging wordt gehouden, hoe beter. Binnen het CDA buitelen de critici die tegen samenwerking met de PVV zijn over elkaar heen. Het onderhandelingsresultaat mag daarom niet al te lang boven de markt blijven hangen, luidt de redenering.