Brand Maastricht mogelijk oorzaak vissterfte

De brand die begin deze week woedde op een industrieterrein in Maastricht, heeft waarschijnlijk aan honderden vissen het leven gekost. Vrijdagochtend werden honderden dode vissen in een zijarm van het Julianakanaal gevonden. Aan de zijarm zit ook het bedrijf waar de brand woedde. Waardoor de vissen precies zijn overleden, wordt nog onderzocht, meldt een woordvoerder van de gemeente.

Volgens de woordvoerder bestaat de kans dat de vissen zijn gestorven door zuurstoftekort als gevolg van de brand. "Het is mogelijk dat rook door regen is neergeslagen op het water, waardoor het zuurstoftekort is ontstaan."

Metingen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wezen eerder echter nog uit dat er niets met het water aan de hand is, tekent de woordvoerder aan. De brandweer is in ieder geval alvast begonnen met zuurstof het water in te pompen.

De brand brak maandagmiddag uit op het terrein van een bedrijf op het industrieterrein Beatrixhaven. Het vuur ontstond in een van de houtshredders, waarna een stapel afvalhout van vijftig bij vijftig meter en met een hoogte van tussen de tien en vijftien meter vlam vatte.

Maandagavond waren de vlammen gedoofd, maar de brandweer kan de kern van het sloophout dat daarna nog smeulde, moeilijk blussen omdat er een berg van circa vijfduizend kubieke meter houtsnippers omheen lag. Die zijn per schip weggevoerd. Vrijdagochtend wist de brandweer de smeulende kern te blussen.