Orkaan Karl bedreigt oostkust Mexico

De orkaan Karl is vrijdag onverwacht snel gegroeid tot een storm van de derde categorie. De verwachting is dat de storm nog meer in kracht toeneemt voordat hij de havens en olie-installaties aan de oostkust van Mexico bereikt.

Karl bereikte windsnelheden tot 195 kilometer per uur, meldde het Amerikaanse orkaancentrum in Miami. De Mexicaanse overheid heeft voor een driehonderd kilometer lang gedeelte van de kust van de deelstaat Veracruz een orkaanwaarschuwing gegeven. In opvangcentra zijn slaapmatten klaargelegd en voorraden drinkwater en andere noodzakelijke artikelen aangelegd. Van bomen werden gevaarlijke takken uit voorzorg afgezaagd.

Het zuidelijke deel van Veracruz werd vorige maand getroffen door overstromingen na zware regenval. Er vielen negen doden en duizenden woningen werden beschadigd. De autoriteiten vrezen dat Karl tot nieuwe overstromingen leidt, net nu bewoners erover denken om naar hun huizen terug te keren. Het Amerikaanse orkaancentrum waarschuwt dat Karl een stormvloed van twee tot drie meter en 'grote en verwoestende golven' kan veroorzaken.

FOK!user BlaZ bevindt zich momenteel in Boca del Rio, een voorstad van Puerto Veracruz, op slechts een paar honderd meter van de kust. Op ons forum doet hij verslag van de situatie ter plaatse. Zo schrijft hij onder nadere dat diverse wegen zijn afgesloten vanwege de hoge windsnelheden en dat vooral de hevige regen, die inmiddels al 24 uur aanhoudt, voor problemen zorgt momenteel.

BlaZ maakte onderstaande foto's.