[Vuelta] Nieve wint etappe, Rodriquez nieuwe leider

Mikel Nieve is de winnaar geworden van de koninginnerit in de Vuelta. De Bask bleef als enige van de vluchters de favorieten voor. Joaquim Rodriquez reed in de slotkilometer weg van Vicenzo Nibali en veroverde zo de rode leiderstrui.

Het duurde lang voordat er een groepje de ruimte kreeg. Denis Menchov probeerde het even en zelfs Nibali zat een keer in een groepje, dat uiteraard toen geen ruimte kreeg. In de goede vlucht zat wel Sebastian Langeveld, maar hij moest op de eerste serieuze beklimming meteen lossen. De kopgroep begon aan de slotklim met drie minuten voorsprong op de favorieten. Daarin zaten Sigurd Peterson, Luis Leon Sanchez, Nieve, Amets Txurruka en kevin De Weert. Nieve bleek duidelijk de sterkste en bleef de favorieten ruim een minuut voor.

Van die favorieten was alleen Frank Schleck echt actief. Hij probeerde verschillende keren weg te rijden en slaagde hier uiteindelijk ook in. Hij werd tweede, maar zijn voorsprong op de Rodriquez was maar klein. Die kon de leiding in het klassement pakken door in de slotklim weg te rijden bij Nibali, die uiteindelijk 37 seconden verloor op Rodriquez. Zijn voorsprong in het klassement was slechts vier seconden en dus te weinig.