'CDA dreigde met ontslag dissidenten'

De partijtop van het CDA heeft de drie dissidente Kamerleden Ab Klink, Kathleen Ferrier en Ad Koppejan met ontslag gedreigd. Dit meldt de Volkskrant vrijdag.

De drie zijn vorige week dinsdagnacht naar huis gestuurd met de mededeling dat ze uit de fractie zouden worden gezet en dat ze in het kader van de ontslagprocedure de volgende dag op het partijbureau werden verwacht voor een gesprek met het dagelijks bestuur. Ook zouden ze op het partijcongres van de CDA ter verantwoording worden geroepen.

Bronnen in de CDA-fractie bevestigen dat de drie zwaar onder druk zijn gezet door zowel fractievoorzitter Maxime Verhagen als minister Piet Hein Donner om zich te committeren aan de uitspraak van het congres, die waarschijnlijk toch wel voor een rechts kabinet zou stemmen.

Eerder nog zei Verhagen en ook voorzitter Henk Bleker 'verrast' te zijn door het vertrek van Klink, die officieel vrijwillig opstapte.

De twee andere dwarsliggende Kamerleden Ferrier en Koppejan blijven ondanks de druk onafhankelijk hun besluit nemen over het toekomstig akkoord van een rechts kabinet met de VVD en gedoogsteun van Geert Wilders' PVV.


'CDA-leider Maxime Verhagen zette dissidente Kamerleden zwaar onder druk'