Werkstraf voor lekkende Brabantse agente

Een Brabantse agente is veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van vier maanden voor het lekken van politiegegevens. De vrouw speelde tussen november 2008 en maart vorig jaar tegen betaling informatie door over wietkwekerijen, zodat de eigenaren wisten dat ze in de gaten werden gehouden.

Het Openbaar Ministerie in Breda had zes maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk geëist, maar de 22-jarige Mücella Ö hoeft nu niet de cel in. Zij werd eerder al ontslagen door het politiekorps Midden en West Brabant. De vrouw heeft toegegeven informatie gelekt te hebben, maar verklaarde daartoe te zijn gedwongen.

De rechter geloofde daar niets van. Uit de tekst van sms'jes tussen haar en de ontvanger van de informatie zou niets blijken van afgepersing. Bovendien wordt ze volgens de rechter na het voltooien van haar politieopleiding in staat geacht dergelijke druk te kunnen weerstaan.

De rechtbank houdt bij de strafeis rekening met de jonge leeftijd en het blanco strafblad van de verdachte en de gevolgen voor haar van de zaak. Zo verloor ze haar baan en ondervindt ze psychische gevolgen.