[Vuelta] Anton herovert rode trui in Andorra

Igor Anton heeft na een dag zijn rode trui in de Vuelta terug. De Spanjaard van Euskaltel won vandaag de eerste zware bergrit met aankomst in Andorra. Op de streep bleef hij Ezequiel Mosquera drie tellen voor. Joaquin Rodriguez, die gisteren nog de leiderstrui van Anton had afgesnoept, verloor een minuut op Anton.

De elfde etappe kende de gebruikelijke vroege ontsnapping waarin Mikaël Cherel en Johan Tschopp ruim een kwartier voorsprong kregen. Bij het oversteken van de Spaans-Andorrese grens op 27 kilometer van de streep was de marge al geslonken tot vijf minuten en daarna liep het snel terug. Op acht kilometer van de meet was het pleit voor Tschopp en Cherel beslecht.

Rodetruidrager Rodriguez ging vervolgens samen met Mosquera en Vincenzo Nibali op avontuur. De voor Katusha koersende Spanjaard had zichzelf echter overschat en viel op drie kilometer van de streep stil. Dat was voor Anton het signaal om aan te vallen. Hij peuzelde eerst zijn grote concurrent op, reed toen langs Nibali en liet vervolgens ook Mosquera achter zich.

In het algemeen klassement heeft Anton mede door de bonificatieseconden nu een voorsprong van 45 seconden op Nibali (Liquigas). Xavier Tondo (Caisse d'Épargne) heeft 1.04 minuten achterstand en Rodriguez zakte naar plaats vier op 1.17 minuten van klassementsleider Anton.

Uitslag elfde etappe

# Renner Ploeg Tijd
1 Igor Anton (Spa) Euskaltel 5.25.44
2 Ezequiel Mosquera (Spa)
Xacobeo Galicia +0.03
3 Xavier Tondo (Spa) Cervelo +0.10
4 Rigoberto Uran (Col) Caisse d'Epargne +0.22
5 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas +0.23
6 Frank Schleck (Lux) Saxo Bank z.t.
7 David Moncoutié (Fra) Cofidis z.t.
8 Iñigo Cuesta (Spa) Cervelo +0.32

Algemeen klassement

# Renner Ploeg Tijd
1 Igor Anton (Spa) Euskaltel 47.37.15
2 Vincenzo Nibali (Ita)
Liquigas +0.45
3 Xavier Tondo (Spa) Cervelo +1.04
4 Joaquin Rodriguez (Spa) Katusha +1.17
5 Ezequiel Mosquera (Spa) Xacobeo Galicia +1.29
6 Ruben Plaza (Spa)
Caisse d'Epargne +2,07
7 Rigoberto Uran (Col) Caisse d'Epargne +2,14
8 Nicholas Roche (Ier) AG2R - La Mondiale +2,30