Dodo-onderzoekers stuiten op skelet reuzenschildpad

Het Dodo Research Team is in het moeras van Mare aux Songes op Mauritius gestuit op de vrijwel complete resten van een uitgestorven reuzenschildpad. Het is voor het eerst dat resten van de schildpad zo compleet bij elkaar zijn aangetroffen, zo heeft projectmanager Kenneth Rijsdijk vrijdag onthuld.

De recentste expeditie van het team, die vorige maand van start ging, zit er inmiddels op. Het laatste teamlid komt maandag terug. Het multidisciplinaire team ging naar Mauritius om te onderzoeken wat het effect is geweest van extreme klimaatverandering op de dodo en andere dieren en planten op het eiland. Ook is weer gegraven.

Behalve botten van dodo's vonden de expeditieleden ook het rug- en buikschild van een reuzenschildpad, met daarin de botten die onder het schild zaten, wervels, het heupbot en het bekken. Bekend is dat op Mauritius twee reuzenschildpadden voorkwamen, die allebei zijn uitgestorven toen de Nederlanders op het eiland verbleven.

De gevonden resten zijn afkomstig van de zogenoemde Cylindrasbis inepta. "Van de twee uitgestorven reuzenschildpadden zijn wel botten gevonden, maar nooit bij elkaar. Bij welke soort welke botten nu precies horen, is daardoor nooit helemaal duidelijk geworden. Paleontologen zijn dan ook heel blij met deze vondst."

Hoewel de dodo's uitstierven door met Nederlanders meegekomen dieren als ratten, stierven de reuzenschildpadden uit doordat ze werden geëxporteerd voor consumptie. "Ze zijn letterlijk opgegeten." De gevonden resten van de schildpad zijn zo'n vierduizend jaar oud. Destijds was sprake van een enorme droogte op het eiland. "Het feit dat de dieren dat hebben overleefd, maar de mensen niet, is heel interessant en gaan we verder onderzoeken."

De delegatie onder regie van het natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden reisde dit jaar voor het vijfde jaar op rij af naar het eiland in de Indische Oceaan. Op Mauritius werd een 4200 jaar oud massagraf met de resten van duizenden dodo's gevonden. In het moeras zijn op een relatief klein oppervlak meer dan tienduizend botfragmenten opgegraven van 23 soorten dieren, waarvan er veertien zijn uitgestorven. De dieren in het massagraf stierven vermoedelijk als gevolg van de extreme droogte.