Opgepakte Ier blijkt beruchte crimineel

De 62-jarige man die vorige week maandag in Amstelveen werd aangehouden blijkt een beruchte Ierse topcrimineel. De politie meldde al eerder dat de man in 1991 in Ierland tot zeven jaar was veroordeeld en een jaar daarna naar Amstelveen was gevlucht. Volgens Het Parool wordt hij ook gezocht voor liquidaties.

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam bevestigt dat het om John T. gaat. Over andere zaken waar justitie in Ierland van verdenkt kan een OM-woordvoerder niets zeggen. "Daarvoor moet je in Ierland zijn. Hij is hier aangehouden omdat hij gesignaleerd stond. Ierland heeft om zijn overlevering gevraagd. Dat duurt maximaal zes weken."

Naast de fraudezaak waarbij T. beleggingscertificaten ter waarde van vier miljoen pond achteroverdrukte, wordt hij onder meer in verband gebracht met een geruchtmakende moord op de Ierse journaliste Veronica Guerin. Guerin, onderzoeksjournalist bij de Ierse Sunday Independent, deed onderzoek naar de georganiseerde misdaad in Ierland. Ze zou eind juni 1996 in haar auto op een kruispunt zijn doodgeschoten omdat ze te lastig was.

T., alias de 'Coach', zou jarenlang actief zijn geweest in een internationaal drugsnetwerk dat betrokken was bij liquidaties. Hij zou als financieel expert betrokken zijn geweest bij het witwassen van het crimineel verkregen geld.