'Organisatoren evenementen te laks over veiligheid'

Organisatoren van evenementen houden nog altijd onvoldoende rekening met de veiligheid. Dat stellen de politievakbonden ACP en NPB een jaar na de strandrellen in Hoek van Holland, waarbij een persoon omkwam en meerdere mensen gewond raakten. De bonden pleiten daarom voor landelijke richtlijnen op dit gebied.

ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp stelt dat evenementenbureaus nu nog gaan 'shoppen' bij verschillende gemeenten, omdat de toetsing van vergunningen overal verschillend is. "Dat is niet fair en levert risico's op die we niet willen. Veiligheid moet overal hetzelfde zijn. En daarom is dus een landelijke richtlijn voor gemeenten nodig die overal hetzelfde is", zei hij woensdag in het televisieprogramma EenVandaag.

Van de Kamp wil ook dat de adviezen die de politie burgemeesters geeft openbaar worden gemaakt. Burgers kunnen dan zelf zien hoe veilig een evenement is. Daarnaast kan de buitenwereld dan zien of de burgemeester, die de uiteindelijke vergunning verleent, zich aan dat advies houdt.

Voorzitter van de Nederlandse Politiebond Han Busker steunt het pleidooi van Van de Kamp voor landelijke afspraken. Volgens hem gaan vooral bestuurders onvoldoende alert om met veiligheidsrisico's. "Het is vaak belangrijker dat een evenement doorgaat, omdat dat goed is voor het profileren van de gemeente. Als al rekening wordt gehouden met de veiligheid, dan overvragen ze. Wij zien een toenemende inzet van de mobiele eenheid bij evenementen en dat betekent weer een enorme belasting voor de politie. Daar zitten grenzen aan. Daarom: coördineer dat nou goed."