Saoedi's boos om omgekeerde rolverdeling

Een Saoedi-Arabische komedie, waarin het traditionele rollenpatroon wordt omgedraaid, heeft tot veel ophef en boosheid geleid bij Arabische mannen. In de show trouwt een vrouw met vier mannen - en raakt daarmee precies de bedoelde snaar: de mannelijke trots en het meten met twee maten.

Het gaat om een aflvering van de populaire satirische serie 'Tash Ma Tash', oftewel 'Geen Probleem', een jaarlijks tijdens de ramadan uitgezonden show, die maatschappelijke vooroordelen op de hak neemt. In de bewuste aflevering trouwt een vrouw met vier mannen, wat illegaal is in Saoedi-Arabië. Hiervoor gebruikt de vrouw dezelfde argumenten als de Arabische mannen altijd gebruiken om hun ‘trouwprivilege', mannen mogen immers wel vier vrouwen huwen, te verdedigen.

De eerste keer dat ze hertrouwt, haar tweede man dus, klaagt ze dat haar man niet meer op zijn uiterlijk let en geobserdeerd is door zijn werk. Haar derde huwelijk komt voort uit een weddenschap met vrienden, waarop haar vierde huwelijksnacht met een Syrische man is: de vrouw was Saoedi's zat. Om het nog erger te maken, besluit de vrouw nog een vijfde keer te trouwen. Dat betekent echter dat ze van één van de vier mannen moet scheiden. De vrouw laat de mannen lootjes trekken, en stort haar echtgenoten in een moeras van jaloezie.

Terug naar de realiteit: terwijl koning Abdullah zich hard maakt voor een modernisering van de sociale verhoudingen in zijn land, reageren conservatieve imams, zoals verwacht, vijandig op de serie. Ook op internetfora krijgt de serie veel kritiek van Arabische mannen, die stellen dat de serie prostitutie promoot. Sjeik Saad al-Buraik, een imam, stelt dat de serie hem 'pijn doet'. "In de naam van komedie, worden grappen gemaakt over onze religie en overtuiging."

Velen willen dat de serie verdwijnt, maar het schijnt één van de favoriete series van koning Abdullah te zijn. Afgelopen week was er ook al veel ophef over een aflevering waarin twee mannen de broer van hun dode moeder - een buitenlandse Arabier - bezoeken om erachter te komen dat hij een christelijke priester is. De kritiek lag in het feit dat de twee hem uiteindelijk respecteerden voor zijn eerlijkheid en gulheid, ondanks zijn religie.