Raadslid aangehouden na luiden klok

De fractievoorzitter van GroenLinks in Breda is vrijdagnacht met een vriend het stadhuis van Breda binnengegaan en heeft in de toren de klok geluid. Hij is aangehouden. "We konden de verleiding niet weerstaan", verzucht Selçuk Akinci. De klok van de toren wordt nooit geluid en al helemaal niet rond 01.30 uur. Daarom was de politie er snel, om uit te zoeken wat er aan de hand was. De 32-jarige Akinci en de 23-jarige vriend werden aangehouden op verdenking van inbraak. Na uitleg te hebben gegeven konden ze dezelfde nacht nog gaan.

De fractievoorzitter had vrijdag nog op het gemeentehuis gewerkt om wat zaken af te ronden. "Die avond had ik een etentje bij een vriend, daarna gingen we nog even naar het gemeentehuis om mijn laptop en tas op te halen." Akinci maakte van de gelegenheid gebruik om de vriend op het stadhuis rond te leiden. "Uiteraard liet ik hem ook de klokkentoren zien. En toen zagen we dat touw hangen. De rest van het verhaal is bekend." Inmiddels heeft Akinci zijn excuses bij de burgemeester aangeboden. "Ik had het natuurlijk niet moeten doen. Ook is hij nu veel tijd kwijt aan het beantwoorden van vragen van journalisten. De burgemeester heeft de excuses volgens de Groenlinkser geaccepteerd.

Verschillende mensen hebben Akinci al een hart onder de riem gestoken. "Meerdere mensen hebben laten weten dat ze de verleiding nauwelijks kunnen weerstaan als ze het touw zien. Andere mensen wisten niet eens dat er nog een klok in de toren hangt." De actie heeft de fractievoorzitter in ieder geval een geuzennaam opgeleverd. "De klokkenluider van Breda", twitterde een kroegbaas maandag naar hem.