Duitse president: hulpfonds Loveparade

De Duitse president Christian Wulff pleit voor de instelling van een ombudsman en een hulpfonds voor de slachtoffers en nabestaanden van de Loveparade in Duisburg. "Het gaat erom de familieleden te tonen dat de hele natie hen helpt", zegt de president in de krant Bild am Sonntag.

Wulff was zaterdag bij de herdenkingsdienst voor de 21 mensen die ruim een week geleden in de paniek tijdens de Loveparade in Duisburg werden doodgedrukt. De ombudsman zou bij verzekeringsmaatschappijen, overheidsorganen en advocaten moeten opkomen voor de belangen van de nabestaanden en de gewonden.

De president verwijst naar zijn ervaringen als politicus in de deelstaat Nedersaksen. In 1998 ontspoorde daar bij de stad Eschede een hogesnelheidstrein, wat 101 passagiers het leven kostte. Op de dag van het ongeluk werd een hulpfonds ingesteld, waaraan de Duitsers konden bijdragen. Er kwam 750.000 euro binnen waarmee snel en zonder bureaucratische omwegen mensen werden geholpen in gevallen dat de verzekering niet wilde betalen, zegt Wulff.