China probeert uit alle macht olie tegen te houden

China probeert uit alle macht te voorkomen dat ruwe olie internationale wateren bereikt. De olie loopt sinds vorige week de Gele Zee in toen een pijpleiding ontplofte en er gedurende vijftien uur een hevige brand woedde. Het lek is het grootste in de recente geschiedenis van China.

Milieuorganisatie Greenpeace China probeert te achterhalen of de olievlek niet groter is dan de autoriteiten doen voorkomen. Het lukte de organisatie om enkele foto's van de vlek te maken voor ze gedwongen werden te vertrekken. Op de foto's is onder meer een rotsachtig strand te zien dat onder de olie zit en een man die helemaal besmeurd is met de olie.

Volgens de activisten is het nog te vroeg om te zeggen wat de impact van de vervuiling op het maritieme leven is. "De regering en belangrijke zakenmensen hebben al tegen de media gezegd dat er geen schade is voor het milieu. Greenpeace vindt dat erg onverantwoordelijk. Het is te vroeg om dat nu al te zeggen. Er drijft nog steeds olie rond", zegt Yang Ailun, woordvoerder van Greenpeace China.

Regeringsmedewerkers wisten niet te vertellen hoeveel olie precies is weggelekt, maar het was wel duidelijk dat het nu zaak is om de olie op te ruimen die voor de kust van de stad Dalian drijft. "Onze prioriteit is om alle weggelekte olie binnen vijf dagen op te ruimen om de kans op vervuiling van internationale wateren te verminderen", aldus Dai Yulin, loco-burgemeester van Dalian. Volgens critici kan het echter veel langer duren voordat alle olie is opgeruimd.

Hoewel de bevolking het ongeluk niet ziet als de Chinese versie van het enorme olielek in de Golf van Mexico, waren waarschuwingen voor een toenemende afhankelijkheid van olie duidelijk.