Japan veroordeelt activist Bethune

Een rechtbank in Tokyo heeft de Nieuw-Zeelandse activist Peter Bethune veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf voor het illegaal enteren van een harpoenschip van de Japanse walvisvaartvloot bij Antarctica. Dat werd woensdag bekendgemaakt.

De 45-jarige Bethune was aangeklaagd voor het toebrengen van lichamelijk letsel, verboden bezit van een steekwapen, vernieling, belemmering van het uitoefenen van een bedrijf en wederrechtelijke betreding. Hij klom in februari aan boord van de Shonan Maru 2 om de kapitein te confronteren met de botsing met het actieschip Ady Gil de maand ervoor, dat daardoor zonk. De voormalige Sea Shepherd-activist werd in maart gearresteerd. Bethune is veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van vijf jaar.

De in de Verenigde Staten gevestigde organisatie Sea Shepherd voert al jaren protest tegen de Japanse walvisvaart. De groep is van mening dat wat officieel een wetenschappelijk onderzoeksprogramma heet te zijn, in werkelijkheid een dekmantel is voor commerciële walvisvangst, iets wat sinds 1986 verboden is.

In een emotionele verklaring bood Bethune woensdag zijn excuses aan en zei hij dat hij nooit iemand pijn had willen doen. Hij zei ook tegen de rechtbank dat hij zijn protesten tegen de walvisjacht waarschijnlijk zal staken. Sea Shepherd zette Bethune onlangs uit de organisatie, omdat hij het beleid geen wapens te dragen had geschonden. Bethune had een pijl en boog bij zich aan boord van de Ady Gil. Hij heeft het wapen echter nooit gebruikt.

Tegen de leider van Sea Shepherd, de Canadees Paul Watson (59), is op verzoek van Japan een opsporingsbevel door Interpol uitgevaardigd. Zijn organisatie wordt beschuldigd van het in gevaar brengen van het leven van de walvisvaarders.

De Japanse walvisvaart is door de Internationale Walvisvaartcommissie onder voorwaarden toegestaan. Japan vangt overwegend potvissen, die geen bedreigde soort vormen. Walvisvlees dat niet nodig is voor onderzoek, wordt in Japan voor consumptie verkocht.