China houdt militaire oefening

China gaat woensdag in de Oost-Chinese Zee van start met een zesdaagse militaire oefening. Het Volksbevrijdingsleger zal van woensdag tot volgende week maandag grote delen van de zee tot verboden gebied verklaren voor schepen.

De aankondiging van het Chinese leger wordt door sommige analisten gezien als een antwoord op een oefening van de Verenigde Staten en Zuid-Korea, die in de Gele Zee proberen de agressie van Noord-Korea in te tomen. "Ook al heeft de Chinese regering niets gezegd over de oefening, iedereen met een beetje verstand van militaire strategieën kan bedenken dat ze met elkaar te maken hebben", aldus een analist.

Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken ontkende echter dat er een verband tussen de oefeningen is. De oefening is een 'reguliere militaire training'. "Dit heeft niets te maken met de situatie op het Koreaanse schiereiland", aldus woordvoerder Qin Gang. De aankondiging van de oefening werd gedaan om de veiligheid van schepen en vliegtuigen in de buurt zeker te stellen voegde hij daar aan toe.

Maandag zei Bryan Whitman, een woordvoerder van het Pentagon, dat de verwachting is dat de oefening van Zuid-Korea en de VS in juli plaatsvindt. Oorspronkelijk stond de missie gepland voor juni.

De gezamenlijke oefeningen van de VS en Zuid-Korea werden kort na het internationale onderzoek naar het zinken van een Zuid-Koreaans marinekorvet aangekondigd. Het korvet, de Cheonan, zonk in maart en 46 opvarenden van het schip kwamen daarbij om het leven. Volgens het onderzoek was een Noord-Koreaanse torpedo verantwoordelijk voor het zinken. Noord-Korea ontkende verantwoordelijk te zijn voor de aanslag. China weigerde zich aan te sluiten bij de internationale veroordeling van Pyongyang.

Medewerkers van het Amerikaanse ministerie van defensie zeiden dat de Amerikaanse marine overweegt een vliegdekschip in te zetten in het gebied.

China toonde zich bezorgd dat de oefeningen van Zuid-Korea en de VS kunnen leiden tot lichtvaardig gedrag van het geïsoleerde en onberekenbare regime van Noord-Korea. De Amerikaanse president Barack Obama zei deze week op een top van de G20 te hopen dat de Chinese president Hu Jintao wil erkennen dat Noord-Korea te ver is gegaan met het afzinken van de Cheonan. Obama zei tevens te willen dat de VN-Veiligheidsraad een 'kristalheldere erkenning' van de actie van Noord-Korea afgeeft. De medewerking van China, dat vetorecht heeft, is daarbij van groot belang.

Qin verdedigde echter de positie van China ten aanzien van de Cheonan en zei dat Beijing tegen elke daad is die de stabiliteit op het Koreaans schiereiland in gevaar brengt. "Onze positie is helder en eerlijk. We zullen niets doen om olie op het vuur te gooien", aldus Qin.