Otter na 30 jaar terug in Vechtplassen

De otter is voor het eerst in dertig jaar waargenomen in het natuurgebied de Vechtplassen. Het dier werd per ongeluk op de foto gezet bij een onderzoek naar boommarters in het gebied. Dat meldt Natuurmonumenten donderdag na bestudering van de foto door deskundigen.

De otter stierf eind jaren zeventig uit in het gebied op de rand van Noord-Holland en Utrecht. Nadat het dier in 1988 helemaal uitgestorven was in Nederland werden in 2002 weer otters uitgezet. Dat gebeurde in Overijssel en delen van Friesland.

De gekiekte otter is waarschijnlijk uit Overijssel via de zogeheten ecologische hoofdstructuur naar de Vechtplassen gekomen. De ecologische hoofdstructuur is een verbinding van verschillende natuurgebieden in Nederland waardoor dieren kunnen rondtrekken.

De otter werd vastgelegd door een zogenoemde fotoval, waarmee naar marters werd gezocht. Bij zo'n fotoval worden dieren automatisch gefotografeerd als ze binnen het bereik komen. Op de foto is de kop van het dier niet te zien, maar de experts zijn het erover eens dat het een otter is.

otter