Aanvaller rechter krijgt hogere straf voor moord

De man die in januari tijdens een zitting een rechter van het gerechtshof in Den Haag aanviel, is woensdag in hoger beroep veroordeeld tot twaalf jaar cel. Dat is drie jaar meer dan de rechtbank eerder oplegde. De 48-jarige man krijgt de straf voor zijn aandeel in een gewelddadige woningoverval in Ameide in juli 2006 met dodelijke afloop.

Bij de veroordeling is de aanval op de voorzitter van het hof niet meegenomen. Tijdens de behandeling van zijn zaak op 29 januari ging de man rustig staan. Vervolgens sprong hij plotseling over de tafel waarachter de drie raadsheren van het hof zaten en greep de voorzitter bij de keel. Een bode kon direct ingrijpen. De man werd door de parketpolitie afgevoerd. De voorzitter bleef ongedeerd.

Na het voorval traden de drie behandelende raadsheren terug en werd de zaak door drie nieuwe rechters behandeld. Het Openbaar Ministerie heeft de aanval op de rechter in onderzoek genomen, meldt een woordvoerder van het hof.

Bij de overval, die de 48-jarige man samen met twee anderen pleegde, kwam de bewoner om het leven. Het slachtoffer werd enige dagen later dood aangetroffen in de woning. Bij de overval werd geld buitgemaakt.

Het Openbaar Ministerie eiste in hoger beroep een gevangenisstraf van zestien jaar voor moord. Het gerechtshof houdt het bij doodslag. Ook acht het hof hem schuldig aan verboden wapenbezit.