'Vuvuzela is geen Zuid-Afrikaanse traditie'

De veel bekritiseerde vuvuzela is echt geen oude Zuid-Afrikaanse traditie. Dat stelt Johan de Haan woensdag in een ingezonden brief in het Nederlands Dagblad. Hij woonde achttien jaar in Zuid-Afrika.

De vuvuzela is een lang trechtervormig blaasinstrument waar een hoop herrie mee kan worden gemaakt. Het massale gebruik ervan bij het WK in Zuid-Afrika leidt tot veel klachten, omdat het overige stadiongeluid nauwelijks nog te horen is. De NOS heeft het stadiongeluid tijdens de uitzendingen al zachter gezet.

De moderne plastic vuvuzela is volgens De Haan nog geen tien jaar oud. Daarvoor werd vaak een aluminium versie gebruikt die weinig te zien of te horen was. De afgelopen vijf jaar is het gebruik toegenomen. Pas bij de Confederations Cup vorig jaar werd de trompet volgens De Haan voor het eerst in grote aantallen gebruikt.

Het argument dat de vuvuzela onderdeel is van de cultuur of de voetbaltraditie in Zuid-Afrika gaat volgens hem dus niet op. Verder zegt hij te hopen dat het Nederlands voetbalpubliek 'minder gecharmeerd is van deze lawaaimaker'. "Voordat wij er erg in hebben, wordt het ook hier een culturele traditie."