Optreden Obama na olieramp stelt Amerikanen teleur

De meerderheid van de Amerikaanse bevolking is ontevreden over de manier waarop president Barack Obama opereert na de olieramp in de Golf van Mexico. Tweeënvijftig procent is teleurgesteld, blijkt uit een peiling van Associated Press-GfK. Dat is een forse toename vergeleken met vorige maand, toen de meeste Amerikanen nog geen oordeel klaar hadden.

De olieramp is nog niet van invloed op het oordeel van de Amerikanen over het algehele optreden van de president; dat is al maanden stabiel rond vijftig procent. Over het algemeen mogen de mensen Obama wel, zonder het per se met zijn beleid eens te zijn.

De ontevredenheid over Obama's optreden in de olieramp komt overeen met het percentage Amerikanen dat gefrustreerd was over de reactie van president George Bush na de orkaan Katrina. In november 2005, twee maanden na de ramp, was 53 procent ontevreden. Nu vindt 54 procent dat de overheid te traag reageert.

De ergernis van de Amerikanen over de olieramp gaat voornamelijk uit naar BP. Maar liefst 83 procent keurt het optreden van de oliemaatschappij af, eveneens een grote toename ten opzichte van mei, toen de meeste mensen nog een afwachtende houding innamen. Nu zegt 87 procent dat de kwestie voor hen persoonlijk buitengewoon belangrijk is, op de tweede plaats na de economie. Veel meer Amerikanen dan een maand geleden -72 procent- vinden het milieu erg belangrijk.

Bijna driekwart van de ondervraagden denkt dat de gevolgen van de olieramp in het komende jaar voor hun gezinnen merkbaar zullen zijn, 63 procent dat ze over vijf jaar nog te merken zijn en veertig procent zelfs over tien jaar nog.