Verbeet weet niet wat informateur wil

Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA) weet niet waarom zij is ontboden bij informateur Uri Rosenthal (VVD). Dat zei Verbeet dinsdag voor haar gesprek met Rosenthal, dat plaatsvindt in de Eerste Kamer.

"Dit is voor mij ook nieuw." Het is in de parlementaire geschiedenis 'niet veel gebeurd' dat de voorzitter van de Tweede Kamer wordt uitgenodigd voor een gesprek met de informateur. "Ik ben benieuwd wat hij gaat zeggen", zei Verbeet. "Ik denk dat hij denkt dat ik hem kan helpen."

Behalve Verbeet komen ook voorzitter van de Eerste Kamer René van der Linden (CDA) en vicevoorzitter van de Raad van State Herman Tjeenk Willink nog langs voordat Rosenthal weer gaat praten met Mark Rutte (VVD) en Geert Wilders (PVV) over de vorming van een kabinet waar hun partijen deel van uitmaken.

Rosenthal doet dat eerst afzonderlijk. Dinsdagavond volgt een gesprek met zowel Rutte als Wilders. De PVV-leider vindt dat Maxime Verhagen (CDA) ook al bij dit gesprek moet aanschuiven, maar een gesprek met de lijsttrekker van het CDA staat pas voor woensdag gepland. Verhagen zei maandagavond dat eerst VVD en PVV er zelf uit moeten komen.

Als eerste kwam dinsdagochtend demissionair premier Jan Peter Balkenende (CDA) langs bij Rosenthal. Hij stond de verzamelde pers echter niet te woord.