Joint viert hoogtij in jeugdgevangenissen

In jeugdgevangenissen wordt door de gevangenen flink geblowd en gedronken. Dat blijkt uit onderzoek van Justitie. Demissionair minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) kondigt stevige maatregelen aan.

Uit onderzoek onder 155 jongens in tien justitiële jeugdinrichtingen (JJI's) blijkt dat 26 procent alcohol heeft genuttigd sinds de opname. Wanneer de jongeren op verlof zijn drinkt een derde van hen alcohol. Voor cannabis liggen de percentages fors hoger: 65 procent van de jongeren blowt binnen de inrichting en daarbuiten steekt bijna iedereen een joint op.

Het gebruik van harddrugs en alcohol neemt gedurende het verblijf in de JJI's wel af; dat geldt niet voor het gebruik van cannabis. Uit het onderzoek blijkt verder dat jongeren die in jeugdgevangenissen terechtkomen aanzienlijk meer en op veel jongere leeftijd alcohol en drugs gebruiken dan hun leeftijdgenoten.

Hirsch Balllin vindt de uitkomsten van het onderzoek 'ernstig'. Hij kondigt diverse maatregelen aan om de controle aan te scherpen. Zo worden de protocollen aangescherpt en worden speekselanalyses en blaastests als nieuwe controlemogelijkheid toegevoegd. Ook komen er grootschalige controles en wordt bekeken hoe drugshonden daarbij kunnen worden ingezet.