Omwisselen uranium Iran niet interessant meer

Iran heeft zijn voorraad lichtverrijkt uranium opgevoerd tot bijna 2,5 ton, wat genoeg zou zijn om twee atoombommen te fabriceren. Dat zegt het Internationaal Atoomenergie Agentschap IAEA maandag in een rapport.

Iran zegt dat het niet uit is op atoomwapens, maar alleen op kernenergie voor vreedzaam gebruik. De Verenigde Staten en hun bondgenoten twijfelen sterk aan de Iraanse bedoelingen en willen Teheran onder druk zetten om met het verrijken van uranium te stoppen.

De gemelde hoeveelheid maakt een voorstel aan Iran om zijn lichtverrijkt uranium in het buitenland verder te laten verrijken voor westerse landen niet erg interessant meer. Dat voorstel betrof een hoeveelheid van twaalfhonderd kilogram en de achterliggende gedachte was dat Iran dan niet genoeg meer in voorraad zou hebben om stiekem een atoombom te kunnen bouwen. Iran hield het voorstel zeven maanden lang af, maar nu er verdere sancties van de Verenigde Naties dreigen zegt het bereid te zijn er in lichtelijk aangepaste vorm alsnog op in te gaan.

Wat het voorstel voor het Westen ook minder interessant maakt, is dat Iran volgens het IAEA doorgaat met een afzonderlijk programma om 3,5 procent verrijkt uranium te verrijken tot bijna twintig procent voor een onderzoeksreactor bij Teheran. Het zou nog maar een kleine stap zijn om uranium vanaf twintig procent te verrijken tot een gehalte dat geschikt is voor kernwapens.