Principeakkoord over cao gemeenteambtenaren

De vakbonden hebben vrijdagavond met de Vereniging Nederlandse Gemeenten een principeakkoord bereikt over een tweejarige cao voor gemeenteambtenaren. Dat meldt de VNG zaterdag. Het akkoord betekent dat de staking van de gemeentereiniging in Utrecht en Amsterdam wordt beëindigd.

De afgelopen tijd stapelde het vuil zich op in Utrecht en Amsterdam, nadat de gemeentelijke reinigingsdiensten er het werk neerlegden uit onvrede over het verloop van de cao-onderhandelingen. Straatvegers en vuilnismannen in Amsterdam legden vorige week donderdag het werk neer uit onvrede over het uitblijven van een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren.

In Utrecht staakten de straatvegers sinds de nacht na Koninginnedag en sinds vorige week donderdag staakten ook de vuilnismannen daar. Momenteel worden afspraken gemaakt wanneer het werk weer wordt hervat, meldt een woordvoerder van Abvakabo FNV. Mogelijk wordt dit weekend al begonnen met het opruimen van de troep.

De partijen gaan het akkoord met een positief advies voorleggen aan hun achterban, meldt de VNG. De cao biedt koopkrachtbehoud en werkzekerheid, stelt de vereniging. Zo is het uitgangspunt dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen bij de gemeenten.

In het akkoord wordt gesproken over een eenmalige uitkering van anderhalf procent van het loon. Daarnaast wordt de eindejaarsuitkering dit en volgend jaar verhoogd met telkens een half procent. Voor de ambtenaren met een lager inkomen wordt de bodem in de eindejaarsuitkering verhoogd van 836 euro naar 1750 euro.

Het pakket bevat ook afspraken over onder meer het terugdringen van het aantal externen, het tegengaan van agressie en geweld en het verbeteren van de balans tussen werk en privé.