Europa werkt aan beschermingsplan euro

De zestien eurolanden gaan een financieel beschermingsplan opstellen om de euro te beschermen tegen aanvallen vanuit de markt. Het mechanisme moet maandag, voor het openen van de markt, in werking zijn getreden. Dat hebben de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel donderdag aangekondigd.

"De euro is een essentieel onderdeel van Europa. We kunnen dit niet overlaten aan speculanten", zei Sarkozy na een spoedoverleg van negen uur. "We staan niet toe dat anderen vernietigen, wat voorgaande generaties hebben gecreëerd."

Ook de voorzitter van de eurozone, Jean-Claude Juncker, onderstreepte de urgentie van de dreiging door aan te kondigen dat zelfs de onafhankelijke Europese Centrale Bank (ECB) meewerkt aan het plan. "We hebben het over een wereldwijde aanval op de euro, en de eurozone moet als één blok reageren", aldus Juncker.

Zondag komen de Europese leiders weer bij elkaar voor een spoedbespreking om de details van het financiële beschermingsplan uit te werken.

De urgentie van de bijeenkomst van zondag en de strijdlustige woorden van Sarkozy en Juncker zijn een duidelijk teken dat angsten over het overslaan van de crisis bewaarheid worden. De crisis die begon in Griekenland begint nu ook effect te hebben op andere landen. Spanje en Portugal beginnen last te krijgen van dezelfde symptomen waar Griekenland mee kampte. De kosten voor het lenen van geld gaan omhoog, er wordt gesproken over speculatieve aanvallen en er is een toegenomen bezorgdheid bij de Europese bondgenoten over een mogelijk reddingsplan.