Plaatsing koepel op olielek in voorbereiding

Opruimteams werkten donderdag hard aan de voorbereiding op het laten afzinken van een grote betonnen en stalen koepel op het olielek in de Golf van Mexico. Het object moet anderhalve kilometer onder water het grootste van drie lekken dichten en daarmee zorgen dat zeker 85 procent minder olie de Golf van Mexico in stroomt.

Haast is geboden nu de eerste olie op de Amerikaanse Golfkust spoelt en al is gesignaleerd dat diverse zeevogels in de bruinoranje smurrie duiken. Dagelijks stroomt meer dan achthonderdduizend liter olie weg, waardoor op het zeeoppervlak inmiddels een laag olie van vele honderden vierkante kilometers is ontstaan. Terwijl de olie langzaam de kust nadert, stellen opruimteams alles in het werk om met garnalenvissers en opblaasbare versperringen te voorkomen dat kwetsbare natuurgebieden worden aangetast.

De Joe Griffin, het schip dat de betonnen koepel vervoerde, arriveerde donderdag op de plek van het lek. Of de techniek werkt, is nog niet bekend. Het is de bedoeling dat een groot deel van de olie in de koepel wordt opgevangen en via die weg in een tanker wordt gepompt. Vlakbij het lek wordt vervolgens een nieuwe oliebron geboord, die de druk van het lek moet halen. Dat karwei kan nog drie maanden in beslag nemen.

De opruimteams hopen de koepel donderdag nog op de zeebodem te laten afdalen, maar het duurt waarschijnlijk tot zondag of maandag tot het object volledig operationeel is. Dan kan ook worden bepaald op de koepel werkt.