Ouders 'ballonjongetje' betalen boete

De Amerikanen die vorig jaar oktober een ballonklucht opvoerden door te beweren dat hun zoontje in een losgeslagen heliumballon was weggezweefd hebben ermee ingestemd een boete van 36.000 dollar (26.000 euro) te betalen. Het bedrag is bedoeld als vergoeding voor de kosten van de 'reddings'operatie. Dat is dinsdag tijdens een hoorzitting in Larimer County, in de staat Colorado, besloten.

De politie en andere hulpdiensten hadden aanvankelijk een schadevergoeding van 48.000 dollar geëist, maar zijn nu akkoord gegaan met 36.000 dollar.

Richard en Mayumi Heene gaven op 15 oktober hun 6-jarige zoontje als vermist op. De jongen zou in een door Richard zelfgemaakte heliumballon zijn weggezweefd. De ballon kwam zo'n honderd kilometer van het ouderlijk huis neer, maar de jongen bleek er niet in te zitten. Ondertussen waren tal van reddingswerkers op zoek naar het kind en hadden de landelijke media zich op het gebeuren gestort.

Uiteindelijk bleek het allemaal een klucht te zijn. De ouders wilden het voorval gebruiken om een nieuwe realityshow te promoten. Richard Heene werd tot negentig dagen gevangenisstraf veroordeeld voor het valselijk inlichten van de autoriteiten, zijn vrouw kreeg twintig dagen gevangenisstraf. Daar komt nu de schadevergoeding bovenop.