OM past kritiek op Alberto Stegeman aan

Het Openbaar Ministerie in Haarlem heeft een bericht op zijn site met kritiek op het SBS-programma 'Undercover in Nederland' aangepast. Presentator Alberto Stegeman dreigde naar de rechter te stappen vanwege het persbericht, maar ziet daar nu vanaf. Het OM erkent in een reactie dat meningen als feiten waren gepresenteerd.

In het persbericht over een zaak tegen Stegeman schreef het OM onder meer dat delen van het programma in scène waren gezet en dat de kijker was misleid. Een woordvoerder van het OM laat weten dat in het bericht op de site nu wordt benadrukt dat de kritiek de mening van het OM betreft, maar justitie staat wel nog steeds achter de kritische opmerkingen.

Stegeman moest vorige week voor de rechter verschijnen, omdat hij in zijn programma een toegangspas van KLM namaakte en een terrein bij Schiphol binnendrong. Hij zei daarmee aan te tonen dat de beveiliging niet deugt en dat die onthulling zo belangrijk is dat hij vrijuit dient te gaan.

Het OM is van mening dat het vertonen van beelden van het binnendringen van een bedrijventerrein bij Schiphol geen algemeen belang dient, in tegenstelling tot een eerdere uitzending van Stegeman over de beveiliging van de luchthaven zelf. Bovendien was de uitzending volgens het OM misleidend.

Zo is de nagemaakte pas volgens justitie uiteindelijk helemaal niet gebruikt voor de uitzending. Stegeman zou in de achterbak bij een KLM-medewerker het terrein op zijn gereden. In de uitzending zou ten onrechte zijn gesuggereerd dat een collega van Stegeman met de valse pas achter het stuur zat.

De pas was ook helemaal niet meerdere keren getest. De beelden waarbij de auto met Stegeman achterin het terrein opreed, zouden gewoon meerdere keren zijn gebruikt. Verder was een achtervolging in de uitzending later opgenomen en toegevoegd om de uitzending spannender te maken.

De kritiek is volgens Stegeman 'klinkklare onzin'. "We hebben gewoon beelden die het tegendeel bewijzen." SBS dreigde de ontkrachtende beelden aan de kortgedingrechter voor te leggen, maar dat is nu niet meer nodig.

De rechter doet volgende week donderdag uitspraak in de zaak tegen Stegeman en een medewerker van het programma. Tegen Stegeman is een boete van 1740 euro geëist en tegen de medewerker duizend euro.