Kapitein van schip dat rif beschadigde opgepakt

De Chinese kapitein en de eerste stuurman van het schip dat het Great Barrier Reef ernstig beschadigde, zijn gearresteerd door de Australische politie. Ze moeten donderdag voor de rechtbank verschijnen.

Beide mannen hangt een boete boven het hoofd en de eerste stuurman, die op wacht stond tijdens het ongeluk, kan daarnaast maximaal drie jaar gevangenisstraf krijgen. "Uit onderzoek is gebleken dat de Shen Neng 1 nagelaten heeft te keren op het punt dat vereist was om de juiste koers te blijven varen", zei de politie in een verklaring.

Het kolenschip, de Shen Neng 1, liep op 3 april aan de grond bij het Great Barrier Reef en lekte zo'n drie ton olie. Afgelopen maandag werd het schip vlotgetrokken. In eerste instantie leek de schade aan het koraalrif mee te vallen, maar later bleek dat het dusdanig beschadigd is dat het volgens experts wel twintig jaar kan duren voordat het planten- en dierenleven de klap te boven is gekomen. Verf van de scheepsromp, die gebruikt wordt om te voorkomen dat er van alles op groeit, is over het rif uitgesmeerd. Naar de exacte hoeveelheid giftige stoffen in de verf wordt onderzoek gedaan.

Kapitein van schip dat rif beschadigde opgepakt
Kapitein van schip dat rif beschadigde opgepakt (Foto: Novum)