Terpstra oefende op duinpad voor Parijs - Roubaix

Niki Terpstra zal komende zondag zijn vierde Parijs - Roubaix gaan rijden. De Milram-renner krijgt gezelschap van ploeggenoot veteraan Servais Knaven die als hij de tocht door Noord-Frankrijk voor de zestiende maal uitrijdt het record van de Belg Raymond Impanis evenaart.

Dit jaar zal Terpstra over de steentjes rijden met een fiets die voorzien is van een stalen voorvork, volgens hem het geheim op een betere klassering. "Ik moest op strook 11 van fiets wisselen en heb daarna een heleboel renners achterhaald," zei de renner die dit jaar een speciale voorbereiding kende. "Ik heb geoefend op een duinpad en wat klinkertjes in Alkmaar. Onze gewone fietsen zijn van carbon; dat kan breken. Ik vind staal op de kasseien meer comfort geven. Het voelt gewoon net iets beter. De fiets is iets zwaarder, maar we rijden niet omhoog. En anders neem ik één bidonnetje minder mee."

Voormalig winnaar Knaven heeft de 25-jarige Terpstra nog wel tips gegeven. "Niet te veel in de wind komen. Niet op kop rijden op de kasseistroken, dat soort dingen," zei de leerling die nog meer tips van zijn leermeester toegeworpen kreeg. "Als we vrijdag gaan verkennen, zal ik heus wel wat tips geven, maar Niki heeft al de nodige parkoerskennis. Eigenlijk is het alleen zaak hem in de wedstrijd in te tomen. Hij is een felle renner, maar in Parijs-Roubaix is het vooral een kwestie van je krachten sparen."

Grote favoriet komende zondag is de Zwitser Fabian Cancellara die afgelopen week nog de Ronde van Vlaanderen won. Zijn grootste concurrent is Tom Boonen die in Vlaanderen tweede werd. "Boonen moet gewoon proberen zijn wiel te houden en hem dan kloppen in de sprint. Cancellara kan trouwens ook pech krijgen," vervolgde Knaven. "Ik denk ook dat Boonen echt wel in zichzelf gelooft. Parijs-Roubaix ligt hem misschien nog wel beter dan de Ronde van Vlaanderen. Je rijdt hem er op de kasseien niet zomaar af."