Iraanse geestelijke dreigt met aanval op Israël

Teheran zal aartsvijand Israël aanvallen als de joodse staat en de westerse bondgenoten op haar beurt Iran aanvallen. Dat heeft Mojtaba Zolnour, een hoge Iraanse geestelijke van de Revolutionaire Garde dinsdag gezegd.

"De vijanden weten dat als ze een raket afvuren op Iran, het stof van explosies van Iraanse raketten op zal stijgen in Tel Aviv", zei de geestelijke tegen persbureau Fars. Hij voegde daaraan toe dat dat zal gebeuren 'als de raket nog in de lucht is'.

De opmerkingen van Zolnour zijn niet ongebruikelijk. De Iraanse president Mahmoud Ahmadinedjad heeft sinds 2005 vaak opgeroepen tot de vernietiging van Israël en voorspelde eerder het einde van de joodse staat. Zolnour zei in oktober nog dat als de Verenigde Staten of Israël Iran zouden aanvallen 'het hart van Israël zal worden opgeblazen'.

De Amerikaanse president Barack Obama zei vorige week dat de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad en Duitsland een nieuw pakket sancties tegen Iran voorbereiden vanwege de weigering van het land het atoomprogramma op te geven. Israël heeft gezegd dat het alle opties voor het bestrijden van het atoomprogramma openhoudt. Ook militair optreden is voor het land een mogelijkheid.